Om Svenska Spel

Företaget Svenska spel är det företag som på uppdrag av staten har monopol på lotterispel i Sverige. De bildades 1997 då man slog ihop AB Tipstjänst och Penninglotteriet AB, idag är dem alltså det största spelföretaget i Sverige och tillhandahåller de mest kända spelen. Företaget ägs alltså av den svenska staten och har i uppdrag av regeringen att anordna spel och lotterier efter tillstånd av den svenska regeringen.

Svenska spel har i uppdrag att vara ett ”ansvarsfullt och trovärdigt alternativ till illegal spelverksamhet”. Utöver tipsspel så ger de ut flera andra sportspel som oddset och annat. Dessutom flera nummerspel och lotter som tillexempel Triss. Alla spel som dem erbjuder går att spela både hos butiksombud, i mobilen och på Internet.

Något som Svenska spel håller hårt på är ”Ansvar före vinst”. Med det menas att de är ett ansvarsfullt spelbolag som tar hand om sina spelare. De får inte uppmuntra till spelmissbruk och därför erbjuder de ständigt sina kunder verktyg för att ta spelansvar. Det ska göra så att man kan ha kontroll över sitt spelande och spela lagom. En del av dessa verktyg är tillexempel; Spelkoll och Veckobudget. Med dem kan man enkelt kontrollera hur mycket man spelar och för hur mycket pengar man spelar. Dessutom är det ju så att man måste vara 18 år fyllda för att få spela samtliga spel som Svenska spel ger ut.

Under året 2011 var det nästan 350 personer som lyckade vinna och bli miljonärer genom att spela spel från Svenska spel. Det är nästan en om dagen under ett helt år, så vinstchanserna är faktiskt ganska stora ändå. Svenska spels huvudkontor ligger i Visby på Gotland men dem har även kontor i Sundbyberg utanför Stockholm. Idag är Stryktipset tillsammans med Lotto och Måltipset det mest välkända varumärket som Svenska spel har.